Rychlost, postřeh, taktika

Rebešovice, oddíl stolního tenisu

Sportovní areál TJ Sokol Rebešovice
Herna stolního tenisu
Sportovní 113
664 61 Rebešovice

Poslední aktualizace: 19-09-2020

Postup do finále play-off o 3.ligu po těsné domácí výhře 9:8

06.04.2019 22:50

 

TJ Sokol Rebešovice - TJ Sokol Brno I   9:8

Sobotní klidné odpoledne po dešti rušil v Rebešovicích jen občasný zvuk cirkulárky. Až do chvíle, kdy do sportovního areálu zavítali synci ze Sokola ke druhému klání play-off o 3.ligu. Divácky atraktivní duel přivábil fanoušky obou táborů, ovšem kapacita je v herně stolního tenisu omezená, což dokládá rozhovor místních fandů: "Semka se dostat, to je horší jak na Kometu." - "Jak říkáš, tady ti ani kamarádi nepomůžou."

Na úvod úsměvy v obou týmech, sestavy přečetl nominovaný rozhodčí: Pavel Halas.
Hosté: Palát Jiří, Mocek Jan, Svoboda Aleš, Kolůch Jaroslav (na střídání: Toufar Zdeněk, Telecká Jana)
Domácí: Tůma Karel, Fischer Karel, Černý Radek, Lučko Martin (na střídání vzorně připraven Juřík Adam, v civilu dorazili Šenkýř Jiří a Sekanina Jiří).

Veledůležitou čtyřhru rozehráli bravurně hosté, Jara s Hanzem vedli 2:0 na sety, ale Marťák s Kyrgiosem se přiblížili kocovkou třetího setu na dostřel a záhy srovnali na 2:2. K vidění byl Marťákův topspin s následným zalehnutím pod stůl, aby Karel mohl přes něj ukončit výmenu. Stejný prvek předvedl o chvíli později Jarda. Tlak na hráče narůstal, Marťák byl hlavním rozhodčím za nesportovní výraz prvním žlutým uličníkem zápasu. Hráči poměrně nezvykle hodně chybovali, naši tekli 2:5, pak zas několikrát minuli soupeři, naši podivnou koncovku pátého setu zvládli, 1:0.

Rozložení první rundy singlů nám nehrálo do karet: studený Karlos stejně jako před týdnem nenašel recept na Hanze, ten mu četl servis a první spin. Ani Kouba ani Radys nezvládli koncovky setů, 1:3.
Ke stolu Marťák a musel vyhrát, navíc hned na úvod "souboj titánů" s Jardou . Vedle skóre výstražná žlutá kartička, jak kdosi poznamenal: "Ta s Tebou bude do konce života. Bacha ať není přesilovka..." Divákům se musel zápas líbit, ujalo se také Marťkovo "pytel vajec" (šikovnej kluk, z takových slovních spojení karty neplynou). Nakonec topspin Marťáka byl víc než servis Jardy. Skromný Martin k tomu řekl: "Dva sety jsem měl štěstí, pak jsem byl na koni." Stav 2:3.

Dlužno dodat, že diváci byli méně slyšet, než na Sokole. Hosté měli lepší podporu, přijel i Pája Galatík, Ády Adámek. Navíc na zápas dorazili plejeři Slatiny, kteří po výhře 9:1 nad Znojmem měli náladu více než šprýmovní.

Karlos vydatně odservíroval svůj špíl s Jirkou Palátem, hrál velmi klidně, ani jeho typické "YES" tentokrát nebylo ani slyšet, prostě se soustředil jen na hru a snažil se nedávat pocity znát. Radys se statečně pral s Hanzem, dalo by se říct, že tento jediný levoruký hráč doslova "vybránil" svůj první bodák v play-off a najednou vedli naši 4:3.

Papírové předpoklady potvrdil Marťák proti Aleši Svobodovi, podobně Jarda snížil za hosty, stav 5:4.

Nekonečný zápas Radka s Jiřím Palátem, taktické bloky a rozhazování pravá levá, odvrácené 3 mečboly, nakonec po pěti setech 11:13 a stav 5:5.

Marťák se v domácím zápase dokázal skvěle ovládat a v rozhodujících chvílích setů volil jednoduchá řešení a vyhrál i svůj třetí singl. Za hosty srovnal Aleš Svoboda, 6:6. Nicméně hustá atmosféra už by se tou dobou dala krájet, na centrkurtu bylo uděleno poměrně hodně žlutých karet, četnější byly nejrůznější drobné provokace. Troufnu si říct, že úroveň hry trpěla nervovým vypětím.

Marťák hrál poslední svůj špíl, ustál to a dal našim vedení 7:6. Jednou dokonce dopředu šel forhendem na rychlý rovný servis do bekhendové strany a soupeře poslal ranou tak rychle, že ani diváci nevěděli, co se děje a jestli tleskat. Marťák se na ně otočil, aby jako věděli, že můžou aplaudovat...

Emocionálně vyčerpávající duel skvěle servírujících hráčů Karlose s Jardou s dovolením ponechám bez komentáře, jen napíšu, že Karlos odvrátil 3 mečboly a vyhrál 13:11 v pátém setu, stav 8:6.

Hanz se zdálo, že z hostujícího týmu zvládal emoce nejlépe a svůj profesionální výkon přetavil v bod a snížil na 8:7.

Karlos vedl 2:0 na sety a zdálo se, že bude slavný. Jenže Aleš Svoboda odvrátil 3 "Davis Cup" ball-y a nečekaně otočil, stav 8:8.

Papírové předpoklady byly jasné, ale play-off nemá logiku. Koblih nějak urval vítězný bod, 9:8.

Vyhrát mohl jen jeden: O prsa korejské závodnice byli v semifinále šťastnější kluci z Rebešovic.  Můžeme o tom rozvažovat a přemýšlet donekonečna, co rozhodlo. Diváci?  Kouba na Sokole, Radys doma? Karlosův servis? Skromný Marťák? Emoce?
Historie se ale na nic neptá, sláva vítězům, čest poraženým...