Rychlost, postřeh, taktika

Rebešovice, oddíl stolního tenisu

Sportovní areál TJ Sokol Rebešovice
Herna stolního tenisu
Sportovní 113
664 61 Rebešovice

Poslední aktualizace: 19-09-2020

    pár fotek

    foto a videa (Dana Straková)

41.ročník vánočního turnaje ve stolním tenisu

22.12.2018 22:12

V sobotu 22.12.2018 se konal v Rebešovicích již 41.ročník vánočního turnaje.
Startovní listina čítala 37 účastníků, z toho 3 odvážné ženy: Michaela Korgerová, Marta Ilievová a Dana Straková.
Zdravotní indispozice vyřadila loňského víteze, Martina Gallu (Lažánky), chyběl rovněž loňský finalista a vítěz předchozích dvou ročníků, Lukáš Svoboda (Blansko). Přesto byla účast velmi kvalitní, mezi účastníky jsem napočítal šest hráčů, co v minulosti zvedlo pohár nad hlavu.

Úvodní fáze singlů se odehrávala v osmi čtyřčlenných skupinách a jedna skupina pětičlenná. Hrálo se na 2 vítězné sady. Nasazená jednička, Radek Černý (vitez z roku 2014), se prodrala skupinou bez ztráty kytičky. Radys ztratil jen set s Jaroslavem Kratochvílem. Kdo by si v tu chvíli pomyslel, že tihle dva borci si ještě jednou proti sobě zahrají.
Karel Tůma, dvojka turnaje, sice postoupil také z prvního místa, ale to až po součtu setů ze vzájemných zápasů. Ondra Novák nakonec smolně na sety vypadl, byť našeho Karla šmikl.
Pepa Sedláček si pohlídal postup z druhého místa za Romanem Jakubčíkem (vítěz z roku 2013).
Luboš Mišejka (vítěz z roku 1989) o prsa neproklouzl do hlavního pavouka, naopak Libor Liberec Černý vybojoval postupové místo a tím poslal do útěchy Tomáše Vojtěcha (vítěz z let 2009 a 2010).
Smolařem osmé skupiny bezesporu Josef Matějka, všechny zápasy těsně 1:2.
Loňský bronzový medailista a pětinásobný vítěz turnaje, Jiří Šenkýř, postoupil spolehlivě do další fáze.
Nejdomotanější tradičně skupina Tomáše Vojtěcha, kdy došlo po roce zase na přepočet míčků: tentokrát vyfasoval "černého Petra" Radek Neužil, naopak s Martinem se do hlavního pavouka probil Roman Kropáček.
Tím skončila "oťukávací" fáze, od teď už na tři vítězné sety, kdo prohraje počítá a z kola ven...

Odborníci často tvrdí, že plastové míčky nepřejí obranářům. Ovšem v našem turnaji se snoubí sportovní výkon s uměním konzumace nejrůznějších dobrot a nápojů s množstvím "otáček", možná proto se v turnaji čtyřher prosadili dvojice ve složení: "chemik" a útočník.
Roman Jakubčík s Pavlem Tůmou (nasazený pár č.2) a Tomáš Kaluža s Milanem Schwarzem se prokousali až do finále, naopak naši mladí a perspektivní útočníci, Karel s Radysem, skončili v semifinále.  V boji o bronz rozhodly zkušenosti bratrů Martina a Toma Vojtěchů. Zlato bere duo: Jakubčík / Tůma P.

Úspěch ze čtyřhry nakopl Tomáše Vojtěcha a ten pak zničil všechny v útěše, ve finále Michala Spirita. Ve stejné soutěži si zahrál i Stanislav Němec a vybojoval bronz (stejně jako Radek Neužil).

Hlavní pavouk odstartoval Pepa Sedláček proti neuvěřitelně trpělivému Romanu Kropáčkovi, ten hrál s trávou a používal tužkové držení pálky. S touto netradiční nepříjemnou hrou se dostal až mezi posledních 8, kde těsně podlehl Tomáši Kalužovi.
Ve spodní částí pavouka se probíjeli "protivnou chemickou" hrou Roman Jakubčík a Jaroslav Jakubčík. Na 5 setů za stavu 10:9 pro Jaru si po nekonečně dlouhé výměně vypracoval Roman tutovou pozici na smeč, ale asi v míčku zůstala nějaká rotace a páska poslala Jaru Kratochvíla mezi poslední 4.
Tam už čekali domácí vlci: Karel do semi prošel v suchým triku, Radys na pět setů s Richardem Lattenbergem a také se sympaticky hrajícím Jirkou Šenkýřem. Jenže Radek někde vykřesal energii a svoje semifinále s Tomášem Kaložou zvládl svižně, Karel jako na houpačce a nakonec v pěti setech finále urval Jara Kratochvíl.
Zklamaný "Kouba" v souboji o bronz, zdálo se, už neměl morálně volní vlastnosti. 
Domácí hvězda, Radek, se ujala ve finále vedení vcelku snadno 2:0. Jenže "protivná" hra zakousnutého Jary Kratochvíla se spoustou zkušeností a prasátek nakonec přinesla obrat a koncovka pátého setu nám přidala nové jméno na seznam vítězů vánočního turnaje v Rebešovicích.
 

Pár fotek z turnaje: link
Fotky a krátká videa Dany Strakové bez cenzury: link2 (FB pojmenování i vlastnosti souborů).


Dvouhra: 
     1. Jaroslav Kratochvíl (Klobouky u Brna)
     2. Radek Černý (Rebešovice)
     3. Tomáš Kaluža (Blansko)
     4. Karel Tůma (Rebešovice)

Čtyřhra:
     1. Pavel Tůma - Roman Jakubčík (Slatina / Sokol Hodonín)
     2. Tomáš Kaluža - Milan Schwarz (Blansko / Moravská Slavia)
     3. Martin Vojtěch - Tomáš Vojtěch (oba CEMO Mokrá)
     4. Karel Tůma - Radek Černý (oba Rebešovice)

Útěcha:
     1. Tomáš Vojtěch (CEMO Mokrá)
     2. Michal Spirit (Bučovice)
     3. Stanislav Němec (Rebešovice) a Radek Neužil (Němčany)